Locatie

Een nieuw stoer stuk Vlaardingen

Header Gebied District U

District U wordt een mooie, levendige stadswijk met behoud van haar markante karakter. In de wijk is er volop ruimte voor wonen, ontmoeten, spelen en groen. Met de directe ligging aan de Nieuwe Maas geniet je daardoor ook van alle levendigheid op en rondom het water. Bijzonder is ook de centrale ligging. Er zijn namelijk maar weinig plekken in de regio waar je binnen een mum van tijd in Rotterdam, Den Haag of het strand van Hoek van Holland kan zijn. 

Regiokaart DEF

Here U are!

  • Met de watertaxi meer je in 15 min. aan bij de Erasmusbrug.
  • In 15 min. met de metro op het strand van Hoek van Holland.
  • Stap in de en sta in 25 min. in het centrum van Den Haag.
  • In 15 min op de fiets naar Delft.

Fijne feiten

District U is uniek door de historie van visserij, scheepvaart en industrie. De rauwe historie maakt plaats voor fijne woningen, straten als tuinen, en een park voor sport en spel. Daar wil je wonen! District U wordt omgeven door een bestaand gebied waar de voorzieningen binnen handbereik liggen. We zoomen op een paar punten in, maar weet dat Vlaardingen een compleet aanbod van alle denkbare voorzieningen binnen de stadsgrenzen heeft. 

Iconen website 07

Supermarkt & winkels

De belangrijkste voorzieningen zijn zeer dichtbij te vinden. Denk bijvoorbeeld aan een supermarkt (Hoogvliet), een drogist, maar ook een Action. Het stadshart van Vlaardingen kent een aantal winkelgebieden die stuk voor stuk de moeite van het bezoeken waard zijn, ieder met zijn eigen sfeer en bijzondere winkels. 

Bike 04

Openbaar vervoer

Vlaardingen heeft drie treinstations: Centrum, Oost en West. Station Centrum ligt op korte loopafstand van District U. De lijnen A en B van RET stoppen in Vlaardingen West. De Hoekse Lijn is onderdeel van lijn B. De laatste halte van deze lijn in westelijke richting brengt je rechtstreeks naar het strand.

Iconen Onderwijs

Onderwijs

Kindcentrum Het Visnet ligt op loopafstand van District U. Naast het reguliere onderwijs is er een gratis naschools aanbod met onder meer judo, huiswerkbegeleiding en mindfullness. Vlaardingen heeft 25 lagere scholen en 7 middelbare scholen. In District U komen vestigingen van Lentiz en het Albeda College. Ook fijn; op loopafstand van District U komt een nieuwe basisschool. 

Iconen website 04

Sport

In Vlaardingen kun je maar liefst 17 soorten sport beoefenen. Er zijn 8 voetbalclubs en 3 tennisverenigingen en je kan natuurlijk ook in Vlaardingen padellen! Pollux is de grote hockeyclub. Je kunt golfen, honkbal en rugby spelen of aan martial arts doen. De Kulk is een recreatiebad met drie bassins, waaronder een 25-meter-bad voor wedstrijden.

Iconen website

Groen

Vlaardingen telt een dozijn parken, waarvan het Oranjepark in het centrum het grootste is. De stad is omringd met natuur. Zo zijn er de Broekpolder (met het uitdagende Klauterwoud), het Volksbos en de Vlietlanden die je ook per fluitsterboot kunt bezoeken. Ook aan de Krabbeplas is het fijn recreëren. Maar het belangrijkste park voor District U is natuurlijk het Maaspark, waar District U direct aan ligt. Het Maaspark is onderdeel van de Rivierzone van Vlaardingen en wordt volledig heringericht. Het park krijgt een nieuwe uitstraling met meer aandacht voor actief en ecologisch groen.

Iconen website 08

Horeca

Bijna 140 restaurants en café’s zijn er in Vlaardingen. Bij Distilleerderij Van Toor speel je jeu de boules met een glaasje Schelvispekel en huisgemaakte gin-tonic. Bij de Vlaardingse Bierbrouwerij Vulcaan Bier kun je elk weekend terecht voor speciaalbiertjes. In een straal van 10 km zijn er 4 Michelinrestaurants. Niet te vergeten! Ook District U krijgt leuke horeca en momenteel kan je al een gezellig drankje drinken bij District NU in de voormalige brandweerkazerne. De plek om naar toe te gaan als je nu alvast een beetje sfeer wilt proeven in District U.

Iconen website 03

Cultureel hart

De Stadsgehoorzaal heeft een uitgebreid programma van toneel, dans, cabaret en dans. Ook zijn er leuke kindervoorstellingen. De Kroepoekfabriek is hét Poppodium in Vlaardingen! Ieder weekend kan je hier genieten van concerten en clubavonden. De stad heeft diverse festivals zoals het Vlaardings Filmfestival en Jazz in Town. Cultuurhuis KADE 40 biedt een groot scala aan creatieve cursussen en muziekles voor alle leeftijdscategorieën.

Rivierzone

De Rivierzone

Gemeente Vlaardingen werkt samen met ontwikkelaars en andere initiatiefnemers aan de Rivierzone. District U maakt deel uit van die ontwikkeling. Crux van het plan is stad en rivier weer te verbinden. De industrie in dit deel van Vlaardingen wordt in de komende 10 jaar afgebouwd en de focus komt te liggen op wonen en werken. Het gebied omvat de Koningin Wilhelmina Haven, de zuidelijke binnenstad en Maaswijk. District U behoort tot het laatstgenoemde gebied.

Delokgroepvanprop

De pionieren van District U 

Wat hier gebeurt, is aanstekelijk. De eerste bewoners zijn neergestreken in het tijdelijke project Fairland Studios, met 318 gemeubileerde studio’s van 27m2 voor studenten. Ontmoetingscafé District NU is geopend in de voormalige brandweerkazerne. Er zijn kunstwerken, tennisbanen en volop plannen voor toffe evenementen. Huidige bewoners, kleine zelfstandigen en creatieve makers spelen een grote rol in de ontwikkeling. Ook de nieuwe bewoners maken van District U dé nieuwe woonplek, een nieuw deel van Vlaardingen, dat groeit. Daar wil je bij horen.

Ben jij benieuwd naar de laatste ontwikkelingen in District U? Meld je dan hier aan voor de nieuwsbrief en we houden je graag op de hoogte!

4 Slide 1400x800
Slide 1400x800 Joren
1 Wonen Slide 1400x800
Wonen Slide Twist Brug 1400x800
Slide brandweer

Planning

oktober 2022

Bestemmingsplan vastgesteld

Gemeente Vlaardingen legt het Bestemmingsplan Maaswijk-West vast.

februari 2023

Welkom!

De eerste (tijdelijke) bewoners betrekken Fairland Studios.

maart 2023

Let’s make this place!

Let's make this place! District NU opent zijn deuren.

maart 2024

Bestemmingsplan akkoord

De Raad van State heeft besloten dat de plannen voor District U akkoord zijn!

oktober 2024

Eind 2024 LAB in verkoop

De eerste woningen gaan in de verkoop (meer info volgt snel)

mei 2025

Voorjaar 2025 Eerste paal

De eerste paal wordt geslagen.

november 2026

Winter 2026 Housewarming!

Bewoners betrekken hun nieuwe thuis.